Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z musem jabłkowym i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 130 gram
mąka ziemniaczana 70 gram
jaja 6 sztuk
cukier 120 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
jabłka 500 gram
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 2 łyżeczki
migdały 100 gram mielonych
cukier 100 gram
sok z cytryny 0,5 sztuki
czekolada 100 gram
mleko 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z musem jabłkowym i czekoladą

Mąkę pszenną przesiać. Wymieszać oba rodzaje mąki i dodać proszek do pieczenia. Żółtka ubić z połową cukru. Domieszać połowę mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się gęsta. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec przez 15 minut. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawić na 30 minut. W garnuszku o grubym dnie roztopić masło i prażyć jabłka tak, aby otrzymać mus. W dużej misce połączyć ostudzony mus z migdałami.Przygotowane nadzienie rozłożyć na gorącym cieście i rozsmarować. Zwinąć rulon pomagając sobie ściereczką. Czekoladę drobno pokroić, skropić mlekiem, wymieszać z masłem. Zygzakiem z polewy ozdobić roladę.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak