Polędwica wołowa marynowana w teksańskim sosie bbq podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym

Polędwica wołowa marynowana w teksańskim sosie bbq podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    600 g
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • marynata klasyczna Prymat

    1 sztuka
  • teksańskiego sosu barbecue

    4 łyżki
  • ugotowanych borowików

    200 g
  • posiekanej cebuli

    1 sztuka
  • czosnku

    2 ząbki
  • masła cytrynowego

    50 g
  • masła ziołowego

    10 g
  • soku z cytryny

    1 łyżka
  • natki pietruszki Prymat

    1 łyżka
  • białego wytrawnego wina

    2 łyżki
  • ziarna czerwonego pieprzu

    - -
  • Do dekoracji:

    - -
  • tymianek

    - (świeży)
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • sól czosnkowa

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i pokrojoną na medaliony polędwicę zamarynować w sosie barbecue połączonym z marynatą klasyczną Prymat i odstawić lodówki na ok. 12 godzin. Na rozgrzanej patelni, nad paleniskiem grilla podsmażyć grzyby z cebulą i czosnkiem, a następnie całość podlać winem oraz dodać masło cytrynowe i ziołowe. Borowiki doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą czosnkową Prymat, pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz natką pietruszki Prymat.

Na grillu upiec polędwicę tak, aby w środku pozostała krwista. Pod koniec pieczenia podlać mięso pozostałą marynatą. Tak przygotowane polędwiczki podawać z grzybami aromatyzowanymi masłem cytrynowym i ziołowym. Danie udekorować świeżym tymiankiem i czerwonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

11.03.2012 07:41
super

agnsto

29.06.2011 15:57
ciekawy przepis ;)

AgaS10

26.01.2011 09:56
Nazwa tak skomplikowana,że aż przeraża:)

szajba2

09.12.2010 15:12
od teksańskiego sosu wolę teksańską masakrę

patusia

21.11.2010 00:48
Apetyczne

Goya

18.10.2010 15:05
musi byc dobre

Monika168

27.09.2010 20:13
musi być pyszne

Barbara55

08.06.2010 14:45
trochę za czasochłonne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat