Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec domowy z kiełbasianą wkładką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Słonina świeża 1 kg
kiełbasa surowa polska 2 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec domowy z kiełbasianą wkładką

Słoninę drobno pokroić w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucić słoninę, powoli wytapiać na małym ogniu, lekko posolić i wrzucić 2 ząbki czosnku, uważać żeby czosnek się nie przypalił, gdy się lekko ze złoci wyciągnąć go z garnka, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak. Kiełbasę surową polską obrać z osłonek, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do smalcu. Topić na małym ogniu, aby słonina się wytopiła a skwarki były miękkie, a jednocześnie aby kiełbasa się nie przypaliła. Gdy wystygnie przelać do słoików, oraz to co zostanie do miseczki. Wstawić do lodówki, przemieszać co jakiś czas, chodzi o to by skwarki i kiełbasa nie opadły na dno, tylko były w całej strukturze smalcu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.10.2012 14:47
lubię choć niezbyt zdrowy
Beatris 29.07.2011 20:03
Do tego świeżutki chlebek... pycha.
Jolanta_P-S 29.07.2011 07:00
jedziemy biwakowac, a taki 2 w 1 nie potrzebuje okładu;)
pacpaw 28.07.2011 22:13
kolejny pomysłowy smalec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak