Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone rizotto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
szpik z wołowiny 40 gram
pomidor 2 sztuki
masło 20 gram
parmezan starty 20 gram
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół wołowy 0,5 szklanki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
rozmaryn 1 gałązka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone rizotto

W garnku z grubego aluminium roztopić szpik, zrumienić pokrojoną cebulę, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączone z soku pomidory, a po około 3 minutach do garnka wsypać ryż. Prażyć go przez kilka minut, a następnie zalać winem. Podgrzewać stale mieszając aż do znacznego odparowania wina. Gdy to nastąpi, wlać rosół, posolić i gotować na małym ogniu bez mieszania. Pod koniec gotowania włożyć gałązkę rozmarynu. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Po zdjęciu z ognia do rizotta dodać masło, ser i pieprz, a po kilku minutach wszystko energicznie wymieszać.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak