Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kajmakowo budyniowe
2 jajka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
180 ml mleka
125 ml oleju
Masa:
500 ml mleka
1 jajko
100 g margaryny Kasia
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mała puszka masy kajmakowej
Polewa:
100 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
Składniki na ciasto oprócz mąki i proszku do pieczenia zmiksować.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy krążki.
1/2 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Obie maki i jajko rozrobić z resztą mleka i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
Chwilę gotować.
Miękką margarynę ucierać dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
Następnie zrobić polewę podgrzewając na małym ogniu składniki, uważając aby się nie zagotowała.
Przystąpić do przekładania ciasta:
Na pierwszy krążek wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugim plackiem.
Na drugi placek wyłożyć masę i przykryć trzecim plackiem.
Nadmiar masy rozsmarować boki ciasta.
Na koniec ciasto polać polewą i udekorować kolorową posypką do ciast i wiórkami kokosowymi.