Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 6 szt
cukier 10 dag
masło 20 dag
cukier waniliowy 1 opak
jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 1 opak
białka jaj 3 szt
cukier do piany 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i cukier waniliowy, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, ciasto podzielić na 2 części ,włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie połowę ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, przykryć startą drugą częścią ciasta.
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
NADZIENIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, przesmażyć na wolnym ogniu z cukrem.
Jabłka zestawić z ognia, wsypać galaretkę do jabłek i dobrze wymieszać.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą jabłkową, przykryć drugą połową ciasta.
PIANA
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
Zapiec.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak