Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukru 1 szklanka
mąki 2 szklanki
cukier waniliowy
cynamonu 1 łyżeczka
proszku do pieczeni 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jabłka 4 sztuki
orzechów włoskich 15 dag
rodzynek 15 dag
olej 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

1. Całe jajka, utrzeć robotem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem.

2. Dadać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i utrzeć na gładką masę.

3. Dodać rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Będzie dosyć gęste ciasto.

4. Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne cząstki (najłatwiej odkrawać małe kawałki z jabłka). Kawałki jabłek włożyć do ciasta i wymieszać łyżką.

5. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:12
Bardzo lubię to ciasto
agata1722
agata1722 21.04.2012 18:28
wyśmienite
Misiek1 28.07.2011 15:03
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak