Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki prostokątne z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ROZCZYN:
cukier 2 łyżeczki
mąka 5 łyżek
mleko ciepłe
drożdże 4 dag
Ciasto:
mąka 50 dag
jajko 2 szt
cukier 10 dag
wanilia
sól
tłuszcz 10 dag
mleko ok. 0,5 l
jajko 1 szt
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki prostokątne z jabłkami

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i tyle ciepłego mleka, aby powstała masa gęstości śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, wlać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, sproszkowaną wanilię, sól i zarobić ciasto ciepłym mlekiem.
Gdy składniki połączą się, dodawać stopniowo ciepły tłuszcz i wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto powinno być lśniące i odstawać od ręki.
Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty, na prostokącie układać obrane jabłka i pokrojone na plastry, przykryć drugim prostokątem, naciętym kilka linii na cieście.
Dobrze zlepić brzegi.
Prostokątne bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem,zlepieniem pod spód.
Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby bułki trzykrotnie zwiększyły swoją objętość.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika w 180-200 stop. przez 10-15 minut, zależnie od wielkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak