Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielowarstwowy deser na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 2 1/4 szklanki
kakao 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 sztuka na 2l
śmietana 400ml 18%
galaterki 2 sztuki
kawa rozpuszczalna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielowarstwowy deser na zimno

SKŁADNIKI:
Warstwa czekoladowa:
3 jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietany 18%
¾ szklanki cukru
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Warstwa kawowa:
3 jajka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 torebeczki żelatyny (opakowanie na 2 litry płynu)
Dodatkowo:
2 galaretki – smak wedle uznania


PRZYGOTOWANIE:
W. czek. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 3 łyżki kakao i ostygniętą żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
W. śmiet. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem, dolewamy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
W. kaw. : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodajemy 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, miksujemy. Dolewamy ostygniętą żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody.
Kolejne warstwy przygotowujemy i wylewamy dopiero wtedy, gdy warstwa poprzednia dobrze zastygnie w tortownicy umieszczonej w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 26.02.2014 17:41
robię podobne ptasie mleczko, jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak