Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko
ziemniaki ugotowane 1kg
ser biały 500g
czosnek 5 ząbków
cebula 4 szt
oliwa
sól
pieprz
kiełbasa śląska

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi

Z mąki, jajka i ciepłej wody zagniatamy ciasto. (wody dodajemy - jak mawia moja babcia-\"ile ciasto zabierze\", ciasto nie powinno być zbyt \"tępe\").

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę a gdy się zeszklą dodajemy do wyciśniętych przez praskę ziemniaków i sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny) dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Każde kółko napełniamy farszem i zlepiamy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy kilka minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Podajemy okraszone kiełbasą śląską podsmażoną z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 04.01.2012 19:59
smaczne
halina17 27.07.2011 18:23
smaczne
halinka1011 27.07.2011 14:38
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak