Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z rokpolem i dymką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rokpol 20 dag
bulion cielęcy 1 szkl
jogurt naturalny 4 szkl
koperek 1/4 pęczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z rokpolem i dymką

1. Bulion cielęcy podgrzej w rondelku, wkrusz do niego połowę rokpola i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj lekko ciepły bulion, połącz z jogurtem naturalnym.
2. Dymkę i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, pokrój na średniej wielkości kawałki, włóż do jogurtu z bulionem cielęcym. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki na ok 30 min.
3. Pozostały ser rokpol pokrój ostrym nożem w dość grubą kostkę. Schłodzoną zupę rozlej do miseczek. Posyp pokrojonym serem. Podawaj np z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.02.2014 07:38
takiego jeszcze nie jadłam
Sylwia56
Sylwia56 20.12.2011 22:16
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak