Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszki z formy keksowej z szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 100 ml
cukier 30 g
mąka 400 g
sól 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
masło 150 g
Dodatki:
szynka szwarcwaldzka
jajko
parmezan
mleko
pomidory
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki z formy keksowej z szynką

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i zasypać cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Nasiona kolendry rozbić w moździerzu.
Do drożdży dosypać sól, mąkę wymieszaną z kolendrą i kurkumą i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania wierzchu). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować zostawionym wcześniej, roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- aż ciasto pięknie się zarumieni.

Upieczone i ostudzone ciasto pokroić w paski. Każdy pasek maczać w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, panierować tartym parmezanem i zawinąć kawałkiem szynki.
Smażyć dosłownie 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Idealnym dodatkiem są pomidory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 21.11.2012 08:57
Ciekawy przepis i apetyczny efekt.
iknkirke 14.08.2011 11:24
fajny przepis
Katarzyna/kate1980 28.07.2011 23:05
super przepis
czekoladka_m 27.07.2011 13:33
Czegoś takiego jeszcze nigdy nie jadłam:) Może być smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak