Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwy z oliwek 200 ml
Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżki
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 sztuka
czerwonej cebuli 1 sztuka
czerwonej papryki 1 sztuka
zielonej papryki 1 sztuka
cukinii 1/2 sztuki
świeżego ogórka 200 g
cheddar 60 g
Bazylia suszona Prymat - -
oregano - -
pita 4 sztuki
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 2 łyżeczki
jogurt grecki 200 g
schab 600 (karkowy)
Pieprz czarny mielony Prymat - -
Sól czosnkowa jodowana Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany karczek z grilla z warzywami podany w chlebie pita z sosem tzatziki

Sos tzatziki: ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie delikatnie odcisnąć sok. Jogurt wymieszać ze startym ogórkiem, dodać dwie łyżki tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat. Do sosu można również dodać drobno posiekaną miętę. Sos tzatziki smakuje najlepiej, kiedy przygotujemy go kilka godzin przed podaniem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na równe kotlety, a następnie lekko rozbić. Tak przygotowaną karkówkę marynować 2 godziny w oliwie z oliwek zmieszanej z przyprawą do karkówki Prymat i musztardą chrzanową.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę przekroić na pół, natomiast cebulę i cukinię w plastry. Pokrojone warzywa zamarynować w oliwie wymieszanej z oregano Prymat i bazylią Prymat; odstawić na 2 godziny.

Mięso i warzywa upiec na grillu, a następnie pokroić w paski i wymieszać ze startym serem cheddar. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat, a następnie umieścić w przekrojonym na pół chlebie pita i zawinąć w folię aluminiową. Całość grillować ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki przygotowanym na bazie tzatzików – pikantnego sosu czosnkowego Prymat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa36 19.09.2012 22:53
pracochłonnr
Piotr48 16.04.2011 11:43
muszę wypróbować ten przepis
Bart 15.03.2011 23:59
brzmi rewelacyjnie
kotlet 15.03.2011 23:49
ambitnie :)
AgaS10 25.01.2011 09:58
Troszkę skomplikowane ale pewnie warto:)
szajba2 08.12.2010 15:27
super
Kasia77
Kasia77 29.11.2010 16:34
super
patusia 20.11.2010 03:03
Fajny przepis.
buksiak12 28.08.2010 10:13
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:01
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:24
muszę wypróbować ten przepis
Barbara55 07.06.2010 15:18
trochę czasochłonne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak