Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszczółka Maja

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Masa budyniowa:
masa kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pszczółka Maja

ciasto: 20 dag masła, 20 dag cukru, 50 dag mąki ziemniaczanej, 8 łyżek mleka, 4 jajka, proszek do pieczenia 2 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie
masa budyniowa: 1/2l mleka, 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego, 6 łyżek cukru, 1 kostka masła
masa kokosowa: 15 dag masła, 25 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru, 6 łyżek mleka


PRZYGOTOWANIE:
1. Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę kokosową należy wymieszać w rondelku i doprowadzić do zagotowania, następnie jakiś czas smażymy. Odstawiamy, żeby ,masa ostygła. 2. Ciasto: Masło ucieramy razem z cukrem i żółtkami, powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wykładamy na blachę. Polewamy je masą kokosową. Pieczemy około 35-40 minut. 3. Masa budyniowa: Masło ucieramy dodając po łyżce ugotowanego i przestudzonego budyniu. Gdy masa będzie gładka smarujemy nią przekrojone na pół ciasto. 4. Ciasto ma następujące warstwy : ciasto-masa budyniowa-ciasto z masą kokosową na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.09.2013 21:20
Fajne ciasto.
Justyna223 27.07.2011 15:37
jak tylko znowu ją zrobię to dodam zdjęcie warto spróbować ciasto jest pyszne
manaika 27.07.2011 11:48
szkoda, że bez zdjęcia
pioge7 27.07.2011 07:58
ciekawe jak wyglada zrobione :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak