Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pigwówka z wanilią i miodem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
wanilia 2 laski
wódka 1 litr
cukier 1 szklanka
miód lipowy 2/3 szklanki
biały rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: pigwówka z wanilią i miodem

Pokrojone na ćwiartki , wypestkowane owoce zalej wódką i odstaw na 6 tyg.

Po upłynięciu tego czasu zlej płyn do butelki, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 10 dni. Codziennie należy potrząsać aby cukier uległ rozpuszczeniu.

Uzyskany syrop trzeba połączyć z nalewem. Dodać miód, rum, wanilie. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tyg.

Po tym czasie pigwówkę należy przefiltrować i rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 3 miesiące.

Pyszota!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.02.2012 14:54
ciekawy pomysł
mic 26.11.2011 17:06
nie ukrywam lubie tego typu napoje;p
Marzena34 06.11.2011 20:23
super, ale te 3 miesiące czekania na efekt...
piotereq 19.09.2011 10:34
mniam..
Emiliozo 21.08.2011 20:06
aromatyczna
Smakuj 04.08.2011 13:24
ciekawe
ben-ka 27.07.2011 09:49
piłam nalewkę z pigwy ale sama nie robię - nie mam owoców:(
Sylwia88 26.07.2011 21:23
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak