Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka pszenna z ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dag
cukier 1 szczypta
mleko 1/4 szklanki
mąka pszenna 1 kg
ziemniaki ugotowane 30 dag
sól 1 szczypta
woda 0,5 szklanki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka pszenna z ziemniakami

Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przetrzeć. Zarobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wyłożyć wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, dodać sól i czarnuszkę, ciasto zarobić wodą. Wyrobić ciasto, postawić do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie wąskie blachy. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika, piec 3/4 godziny. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, ostrożnie wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 26.07.2011 20:41
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak