smażone jabłuszka

smażone jabłuszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • jajka

    3
  • mleko

    1 szklanka
  • jabłka

    4-5
  • cukier waniliowy

  • cynamon

  • cukier puder

  • cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę połączyć wraz z żółtkami. Dodać mleko i całość zmiksować. Odstawić na godzinkę. Z Cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazdka nasienne. Następnie pokroić w plasterki tak aby dziurka z gniazdka nasennego była po środku. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać cukier waniliowy z cynamonem i skórą cytrynową. Powstałą mieszaniną posypać jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać. Jabłka zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marcin46

21.09.2010 10:03
Tłuste cd ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat