Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażone jabłuszka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
jajko 3
mleko 1 szklanka
jabłka 4-5
cukier waniliowy
cynamon
cukier puder
cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: smażone jabłuszka

Mąkę połączyć wraz z żółtkami. Dodać mleko i całość zmiksować. Odstawić na godzinkę. Z Cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazdka nasienne. Następnie pokroić w plasterki tak aby dziurka z gniazdka nasennego była po środku. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać cukier waniliowy z cynamonem i skórą cytrynową. Powstałą mieszaniną posypać jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać. Jabłka zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin46
Marcin46 21.09.2010 10:03
Tłuste cd ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak