Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piemoncka polenta z salsą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polenta błyskawiczna 300 gram
sól do smaku
kukurydza mrozona 200 gram
papryczka chili 1 szt.
parmezan starty 50 gram
awokado 2 szt.
sok z cytryny
ogórek sałatkowy 1 szt.
pomidorki cherry 150 gram
cebulka dymka 2 szt.
natka pietruszki kilka gałązek do dekoracji
oliwa
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: piemoncka polenta z salsą

Polentę wsypuj powoli do 1200 ml osolonej, wrzącej wody. Ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia. Dodaj rozmrożoną kukurydzę, posiekaną papryczkę chili, parmezan i pieprz do smaku. Całość krótko gotuj. Przełóż do tortownicy i poczekaj, aż zastygnie. Chłodną polentę wyjmij, pokrój na kawałki i podpiecz na grillu.
Salsa: Z przekrojonego na pół awokado usuń pestki. Obierz owoce ze skórki, miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast wymieszaj z sokiem z cytryny.
Ogórek i pomidorki opłucz, dymki oczyść. Wszystko drobno pokrój i razem z posiekaną natką dodaj do awokado. Masę dopraw solą, pieprzem i oliwą, wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Polentę podawaj z salsą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 15.02.2012 14:43
fajne
artur7 27.07.2011 07:01
co to jest polenta
pawel6 26.07.2011 08:46
Zapowiada się bardzo smacznie:)
Krystyna32 26.07.2011 08:19
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak