Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

afrykańska panna cotta z truskawkami i marakują

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki żelatyny 4 szt.
cukier 2 łyżki
śmietana 30% 500 ml
truskawki świeże 150 gram
mięta świeża do dekoracji
marakuja 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: afrykańska panna cotta z truskawkami i marakują

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Połowę przecieru z marakui włóż do rondla i gotuj. Dodaj cukier, śmietanę i ponownie krótko gotuj.
Odciśniętą żelatynę starannie wymieszaj z gorącą śmietaną, ale już nie gotuj.
Gotową panna cottę przelej do miseczek i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.
Przekrój marakuje, nasionka wyciskaj do pozostałej połowy przecieru z marakui gotuj. Jeśli trzeba, posłódź do smaku. Truskawki pokrój w małe kawałki i dodaj do pozostałego przecieru. Stężałą panna cottę wyjmij na talerzyk, polej ciepłym przecierem z owocami i udekoruj świeżą mięta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 04.07.2012 21:17
czy żelatynę można kupić w płatkach?
dorotka0000025 26.02.2012 14:12
przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak