Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka w karmelu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 5
mąka 20 dag
woda 1/2 szklanki
jaja 2
sok z cytryny
olej 1 łyżeczka
karmel 10 dag
cukier 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka w karmelu

Mąkę wsypać do naczynia dodać ½ szklanki wody oraz łyżeczkę oleju. wbić jajka i wszystko razem połączyć. Następnie odstawić ciasto do lodówki na pół godziny. obrane ze skórki jabłka pokroić na mniejsze części. Każdą jedną część jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zrobić karmel. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wsypać cukier. Smażyć aż cukier stanie się złoty. Jabłka polać karmelem i zapiekać ok. 5 minut. świetnie smakują posypane migdałami lub orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 19.08.2011 13:06
mniam
Smakosz6 27.09.2010 16:15
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak