Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 65dag
margaryna 20dag
żółtko jajek 5
woda 6łyżek
sól szczypta
boczek 50dag
szynka
sól
pieprz
tymianek
papryka mielona
jajko 2
cukier
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
kapusta kiszona 85dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kapustą

Mąkę posiekać z tłuszczem,dodawać po jednym żółtku,sól i wodę.Starannie wyrobić ciasto,zawinąć w papier i włożyć do lodówki na 2godz.Kapustę sparzyć,odcedzić i zalać wodą.Dodać przyprawy i gotować około 40min.Miękką kapustę doprawić solą,pieprzem i odrobiną cukru polączyć z zasmażką zrobioną na słoninie.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4mm,wyłożyć nim tortownicę i nałożyć najpierw kapustę,potem plastry szynki i podsmażonego boczku,znowu kapustę .Całość przykryć rozwałkowanym ciastem,posmarować je rozbełtanym jajkiem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Podawać na gorąco z białym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 20.01.2012 15:17
oryginalny ten tort,znam takich co nie lubią ciasta z takiego tortu byli by zadowoleni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak