Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1,5 kg
mięso wieprzowe od łopatki 40 dag
boczek wędzony 10 dag
kiełbasa zwyczajna 1,5 kg
cebule 3 szt.
grzyby suszone 1 dag
koncentrat pomidorowy 5 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz czarny 8-10 ziarenek
papryka 1-2 łyżeczki
sól
cukier
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl.
śliwki suszone 8 szt.
boczek 20 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

kapustę kiszona pokroić, obgotować w małej ilości wody, kapustę białą poszatkować i ugotować. Grzyby pokroić i ugotować. Mięso wieprzowe i surowy boczek pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Kapustę kiszoną połączyć z białą, dodać mięso i pokrojony wędzony boczek, oraz grzyby z częścią wody od gotowania (1/2). Kiełbasę podsmażyć, dodać do bigosu, na tłuszczu od smażenia kiełbasy poddusić cebulę i również włożyć do bigosu. Wlać wino, dodać koncentrat, śliwki, przyprawy (oprócz cukru i soli), wlać trochę wody, żeby bigos się nie przypalił, gotować 1 godzinę. Doprawić solą i odrobina cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak