Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka anyżowe w sosie sojowym z miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 2 kg
ciemny sos sojowy 1 filiżanka
miód prawdziwy 1 filiżanka
olej sezamowy 1 łyżka
czosnek 6 ząbków
sok z cytryny 1 łyżka
bazylia świeża 3 listki
olej do smażenia 1 łyżka
pieprz ziarnisty 1 szczypta
anyż
imbir starty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka anyżowe w sosie sojowym z miodem

Marynata: Miód prawdziwy ( ja wybieram wielokwiatowy albo lipowy - bo taki zawsze mam w domu), rozpuścić w mikrofali, żeby był płynny. Dodać do niego sos sojowy, wcisnąć czosnek, porwać na drobne cząstki listki bazylii, łyżkę oleju sezamowego, wcisnąć sok z połowy cytryny, zetrzeć imbir i wrzucić anyż. Żeberka podzielić na małe porcje i wymieszać w marynacie. Zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wykładać żeberka na patelnię (lekko strzepnąć by marynata spłynęła) i obsmażyć z każdej strony (około 20/30 sekund). Należy robić to ostrożnie, gdyż tłuszcz bardzo strzela. Obsmażone żeberka wrzucić do foliowego rękawa do pieczenia i zalać marynatą, która została w pojemniku. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i dusić w szczelnie zamkniętym rękawie 55 minut.
Żeberka po uduszeniu będą koloru czarno brązowego. Osobiście najlepiej smakują mi z bagietkami czosnkowymi i tzatzikami, ale można je podawać również z frytkami, pieczonymi ziemniakami, czy też z surówką z kapusty.
Życzę smacznego:)


(zdjęcie dodam jak znów je zrobię, czyli niedługo:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak