Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki kiszone- przepis na 1 słoik( proporcje)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórki 7-8 ogórków
kope 2 gałązki
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 5 ziarenek
chrzan 2 kawałeczki
sól kamienna 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki kiszone- przepis na 1 słoik( proporcje)

Świeże Ogórki dokładnie umyć.
Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku.
Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz.
Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. NAleży jak najmocniej zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. Potem położyć aby uległy pasteryzacji przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni lub w dużym garnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 04.08.2012 20:25
nigdy nie pasteryzowałam kiszonych ogorkow
mic 24.01.2012 21:49
uwielbiam, swieny przepis!!
Lidia6 07.09.2011 11:27
ja też takie lubię
Ewelina47 26.07.2011 07:45
a ja lubię kiszone ogóreczki
SmacznaPyza 25.07.2011 19:24
jakie one kiszone jak właściwie od razu pasteryzowane...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak