Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziemniaczana z mięsem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 20 dag
mięso mielone wieprzowe 15 dag
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
pomidor duzy 1 szt
śmietana 0,5 szklanki
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
koperek 2 łyżki
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ciasto francuskie 1 op
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczana z mięsem mielonym

Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy, kroimy w plastry, obgotowujemy. Mięso podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie solimy i pieprzymy. Ciasto francuskie przekładamy do formy, na nim warstwami układamy ziemniaki, mięso, pokrojoną w talarki, podsmażoną cebulę i na wierzch pomidor. Śmietanę mieszamy z jajkiem, oregano, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem zalewamy tartę. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 24.07.2011 21:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak