Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

panna cotta z porzeczkami i jeżynami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 100 ml
śmietana 30% 400 ml
laska wanilii 1 szt.
płatki żelatyny 1 i 1/2 szt.
cukier puder 80 gram
jeżyny 100 gram
porzeczki 80 gram
wino białe 50 ml
cukier kryształ 20 gram
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: panna cotta z porzeczkami i jeżynami

Żelatynę namocz w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Do leka dodaj wyskrobane ziarenka wanilii. Do mniejszego rondla wlej połowę śmietany i mleko z wanilią. Mieszają, gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu, dopóki płyn się nie wygotuj do 1/3 objętości. Odstaw, dodaj namoczoną, odciśniętą żelatynę i mieszaj dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki na ok. 20 min. Podczas chłodzenia często mieszaj.
Do pozostałej śmietany dodaj cukier puder i masę z lodówki, całość dobrze wymieszaj. Rozłóż do 4 mniejszych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Sos: Owoce z winem i pozostałym cukrem włóż do małego rondla. Kiedy zaczną się gotować, zagęść lekko mąką ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i jeszcze gotuj minutę.
Przed podaniem zanurz miseczki ze stężałym kremem na bardzo krótko w gorącej wodzie, aby łatwiej wybić go na talerzyki. Deser oblewamy gorącymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna69 11.05.2012 21:40
mmmm pyszności
gosia47-47 24.07.2011 21:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak