Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

panna cotta w miodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czerwone 500 gram
cukier 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 płatków
laska wanilii 1 szt.
śmietana kremówka 600 ml
mleko tłuste 600 ml
rozmaryn 2 gałązki
cytryna 1 szt.
miód akacjowy 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: panna cotta w miodzie

Porzeczki opłucz, odsącz. Cukier ugotuj w 50 ml wody. Dodaj porzeczki, duś 10-15 min., przetrzyj przez sito.
Żelatynę włóż do zimnej wody, aby napęczniała. Rozetnij laskę wanilii, wyskrob z niej miąższ. Krótko gotuj śmietanę z mlekiem, laską wanilii i wyskrobanym miąższem. Masę odstaw na ok. 30 min. do ostygnięcia.
Z masy śmietanowej wyjmij laskę wanilii. Masę ponownie podgrzej. Rozprowadź w niej odciśniętą żelatynę. Dodaj porzeczkowy przecier. Całość rozlej do miseczek i włóż do lodówki do stężenia.
Listeczki rozmarynu i startą skórkę z cytryny krótko gotuj z miodem. Odstaw na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem polej deser pachnącym miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak