Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z gotowanych żółtek

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 25 dag
cukier puder 1 szkl
żółtka z jajek gotowanych 4 szt
żółtko surowe 1 szt
spirytus 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z gotowanych żółtek

Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie przetrzeć przez sito gotowane żółtka, dodać żółtko surowe, spirytus i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Z ciasta tego można piec ciasteczka, babeczki i ciasta z owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 08.03.2014 14:47
super ciasto
15.02.2014 10:55
Ciasto wyszło takie jakie szukałam do babeczek. Wszystko wyszło rewelacyjnie.Przepis zachowuje.
mirosława4 02.05.2013 19:45
ciekawy przepis na to ciasto tak jeszcze nie robiłam :)
Iwona51
Iwona51 20.09.2011 21:04
super
Iwona51
Iwona51 20.09.2011 21:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak