Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki gryczane przekładane masą szpinakową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
jajko 4 szt.
olej
szpinak 1 kg
dymki 1 pęczek
suszone pomidory 5 szt.
ser feta 30 dag
żółty ser 10 dag
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
orzechy włoskie 5 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: placki gryczane przekładane masą szpinakową

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Wbij 2 jajka. Wlej wodę i mleko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Rozgrzana patelnię posmaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Masa: Szpinak włóż na 3 minuty do posolonego wrzątku, odcedź, osącz, grubo posiekaj. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki, zeszklij na łyżce oleju. Dołóż szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, suszone pomidory oraz 2 jajka. Czosnek obierz, rozetrzyj. Dodaj do masy, oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch posyp żółtym serem i orzechami. Przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekaj ok. 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak