Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołaczyki z cebulą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 2 łyżki
tłuszcz do formy 1 sztuka
mąka 4 łyżki
jaja 1 sztuka
cebula 25 dag
margaryna 1,5 łyżki
ser tylżycki 5 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kołaczyki z cebulą

Przyrządzić ciasto drożdżowe. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, udusić na tłuszczu. Posiekać lub zemleć, połączyć z utartym serem, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Formować małe okrągłe kołaczyki. Ciężarek 20 dag zawinąć w czysty kawałek płótna, zanurzyć w mące i na środku kolaczyków wygniatać dołki, do których zaraz nakładać po pełnej łyżce nadzienia. Ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, przykryć ściereczką. Gdy wyrosną, smarować roztrzepanym jajem. Piec w gorącym piekarniku ok. 25 min. Podawać gorące na okrągłym półmisku. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak