Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mięso mielone - mieszane 25 dag
żółty ser 30 dag
czosnek 2 ząbki
koperek 0,5 pęczka
mleko 1 szklanka
śmietana 1 łyżka
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka 2 strąki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry.Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim na przemian plastry ziemniaków, paski papryki, mięso mielone. Posypujemy startym serem. Mleko mieszamy ze śmietaną, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.01.2012 21:37
lubi? zapiekanki na bazie ziemniaków i mi?sa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak