Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone ziemniaki z krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
oliwa 3 łyżki
mrożona fasolka szparagowa 30 dag
dymki 2 szt
krewetki królewskie obrane 15 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 0,5 pęczka
skórka otarta z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone ziemniaki z krewetkami

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju, na średnim ogniu przez ok. 5 min pod przykryciem. Następnie ziemniaki obracamy i ponownie przykrywamy i smażymy ok. 5 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i smażymy jeszcze 10 min. Fasolkę przelewamy wrzątkiem, odsączamy i dodajemy do ziemniaków. Dymkę oczyszczamy i kroimy w krążki. Krewetki opłukujemy i osuszamy. Ziemniaki i fasolkę przesuwamy na połowę patelni a na wolnej części smażymy krewetki po 2 min z każdej strony. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dymkę,wszystko delikatnie mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 3 min.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dekorujemy posiekaną natką i skórką otartą z połowy cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 31.12.2011 13:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak