Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem warzywny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 350 g
mrożona mieszanka groszku i marchewki 150 g
ziemniaki 300 g
zielona fasolka szparagowa 200 g
rzodkiewka 50 g
woda 1,5 l
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
krewetki 200 g
masło 50 g
mąka 25 g
mleko 500 ml
śmietana 200 ml
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
posiekany koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem warzywny

Umyć kalafior, porozdzielać na różyczki,obrane ziemniaki pokroić w kostkę.Do wrzącej wody dodać sól, cukier, kalafior, ziemniaki, rzodkiewkę, fasolkę szparagową, marchewkę i groszek. Warzywa gotować na wolnym ogniu około 10 minut.Dodać krewetki i nadal gotować.Następnie odcedzić warzywa i krewetki, część zupy zachować.Podsmażyć na maśle mąkę, dodać vegetę, mleko, pół śmietany.Gotować ok 5 minut.Dodać ugotowane warzywa z krewetkami i gotować jeszcze następne 5 minut.
Garnek z gorącą zupą odstawić z ognia i dodać żółtka wymieszane z śmietaną i 2-3 łyżki zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 18.09.2010 14:15
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak