Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak satay

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 0.5 kg
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
sól
imbir starty 1-2 łyżeczki
miód prawdziwy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
orzeszki ziemne 150 gram
mleczko kokosowe 200 ml
papryczka chili 1 szt
curry 0,5 łyżeczki
cukier brązowy
cebula biała 1 mała
czosnek
sos sojowy
ketjap manis
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak satay

Marynata
Kolendrę, suszone chilli, sól, pieprz, imbir, miód, sok z cytryny/limonki i kurkumę mieszamy dokładnie,
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. Nadziewamy na patyczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 godziny

Sos.
Orzeszki (najlepiej niesolone) wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Następnie wrzucamy cebulę, papryczkę chilli i mleczko kokosowe. Powstanie gęsty sos. Przekładamy go do rondelka - można dolać troszkę wody, podgrzewamy i doprawiamy curry, cukrem, solą, sokiem z cytryny/limonki, sosem sojowym lub ketjap manis.

Szaszłyki można upiec na grillu lub w piekarniku. Sos satay można podać w oddzielnych miseczkach albo na talerzu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.04.2013 10:54
bardzo pysznie wyglada mnia
eli82 24.07.2011 09:36
super
Małgorzata113 24.07.2011 09:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak