Przepis i sposób przygotowania na: kurczak satay
Kolendrę, suszone chilli, sól, pieprz, imbir, miód, sok z cytryny/limonki i kurkumę mieszamy dokładnie,
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. Nadziewamy na patyczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 godziny
Sos.
Orzeszki (najlepiej niesolone) wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Następnie wrzucamy cebulę, papryczkę chilli i mleczko kokosowe. Powstanie gęsty sos. Przekładamy go do rondelka - można dolać troszkę wody, podgrzewamy i doprawiamy curry, cukrem, solą, sokiem z cytryny/limonki, sosem sojowym lub ketjap manis.
Szaszłyki można upiec na grillu lub w piekarniku. Sos satay można podać w oddzielnych miseczkach albo na talerzu