Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tabouleh po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczak 1 szklanka
natka pietruszki 1 -2 pęczki
pomidory 2-3 sztuki
oliwa
mięta świeża siekana 1 pęczek
cebula
papryka czerwona
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: tabouleh po polsku

Postanowiłam nieco spolszczyć tradycyjną arabską sałatkę zastępując bulgur lub kuskus naszym rodzimym, choć nieco zapomnianym pęczakiem.

Sałatka jest banalnie prosta. Pęczak trzeba ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić, pomidora pokroić w niedużą kostkę, mietę i natkę pietruszki posiekać. Doprawić oliwą, sokiem z limonki lub cytryny, ewentualnie dosolić.

Świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ale może też być lekkim kolacyjnym daniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.01.2012 13:02
lubię takie improwizacje :)
adam1f 29.12.2011 17:02
dobre
adam1f 20.12.2011 23:24
dobre
szyba 24.07.2011 09:56
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak