Chłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwina

    1 pęczek
  • cytryna

    1 szt
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • ogórki małosolne

    4 szt
  • pietruszka

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • cebulki dymki ze szczypiorkiem

    4 szt
  • jogurt naturalny

    1 l
  • gęsta śmietana 22%

    0,5 szkl.
  • kwas buraczany

    0,5 szkl.
  • sól, pieprz, cukier

    do smaku
  • jaja ugotowane na twardo

    4 szt
  • ogórki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę posiekaj i zalej wrzątkiem, nakrop do niej trochę soku z cytryny i gotuj aż będzie miękka. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Seler i ogórki na małe kawałki. Pietruszke, koperek i dymkę posiekaj. W misce wymieszaj jogurt ze śmietaną. Wlej ostudzoną botwinkę razem z wywarem, mieszając. Dodaj pokrojone warzywa. Wlej kwas buraczany. Dopraw chłodnik do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę wymieszaj i odstaw na godz. do lodówki. Podawaj z pokrojonymi jajkami na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

29.09.2011 10:20
super

Juleczka20

08.07.2011 19:18
świetny

malaczarna23

28.04.2011 17:09
fajny

ewelina63

01.08.2010 14:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat