Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 500 g
budyń waniliowy 1 szt
margaryna 1/2 szt
mąka pszenna 300 g
cukier 130 g
proszku do pieczenia 1/2 szt
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
mleko 500 ml
cukier puder 1 w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

Wiśnie myjemy, drylujemy. W misce mieszamy mąkę,sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Zawijamy w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Na to dajemy budyń, układamy wiśnie i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 14.12.2011 18:09
mniam
Ela15 07.12.2011 11:25
fajny przepis
Jolanta40 04.10.2011 11:41
dziekuje
Agiatis 03.10.2011 17:26
Cudne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak