Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z makaronem ryżowym i kielbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa śląska
makaron ryżowy
groszek konserwowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronem ryżowym i kielbasą

SKŁADNIKI:

kiełbasa śląska - 3 pętka,
makaron ryżowy - 200g,
groszek konserwowy - mala puszka o wadze 180g,
kukurydza konserwowa - puszka o wadze 240g,
pomidor (polny) - 2,
ser zółty o wyraźnym smaku - 125g,
sól, pieprz,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
vegeta.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ryżowy połamać i ugotować wg przepisu na opakowaniu (lepiej zamiast soli użyć vegety), odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wymieszać z makaronem. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem. Przyprawic do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą lub innymi przyprawami. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 i zapiekać przez 15 minut. Aby wzbogacić smak i kaloryczność potrawy, można wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowym. W tym celu należy 4 lekko czubate lyzki majonezu wymieszać z czterema łyżkami śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawić mieloną papryka oraz pieprzem ziołowym. Następnie wierzch posypać startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 22.03.2012 18:46
super
ilka_86 20.08.2011 20:47
pyszne danie:)
ElizaT 24.07.2011 09:54
pewnie by mi smakowało ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak