Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z makaronem i krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki małe
pomidorki koktajlowe
seler naciowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makaronem i krewetkami

SKŁADNIKI:

krewetki mrożone małe - 300g,
pomidorki koktajlowe - 200g,
seler naciowy - 3 mięciutkie łodygi z liśćmi, ze środka,
ogórek wężowy długi - 1/2 dużego (można więcej),
makaron gniazda Podravka - 150-200g,
papryka zółta - duża,
masło - 2-3 łyżki,
świeża natka pietruszki - pęczek,
majonez - 4-5 łyżek,
pieprz ziołowy,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
sól,
czosnek - 2 ząbki.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odsączamy ale nie przelewamy zimną wodą. Krewetki rozmrozić, przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić krewetki, chwile smażyć często mieszając, po czym dodać czosnek i sól. Smażyć przez kilka minut do miękkości, często mieszając (krewetki szybko się smażą). Odsączyć i przełożyć do miseczki. Wszystkie warzywa myjemy, seler naciowy, ogórek i paprykę obieramy. Pomidorki kroimy na 4 części, łodygi selera i paprykę kroimy drobniutko, ogórek dość cienko na niewielkie cząstki. Natkę pietruszki rwiemy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy pieprz i odrobinę soli, łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się \'\'przegryzły\'\'.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak