Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sorbet cytrynowo-limonkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 6 szt.
limonki 2 szt.
cukier 1,5-2 szklanki
woda 2 szklanki
likier cytrynowy 1 kieliszek
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: sorbet cytrynowo-limonkowy

Cytryny i limonki polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Bardzo cienko obierz. Skórki drobno posiekaj, a z miąższu owoców wyciśnij sok, odrzucając pestki i resztki miąższu.
Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Wsyp posiekane skórki cytrusów (kilka zostaw do dekoracji). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i mieszając gotuj jeszcze ok. 5 min. Syrop wystudź.
Sok cytrynowo-limonkowy wlej do syropu, dodaj likier. Zamrażaj ok. 4 godz. Często (co 30 min.) mieszaj. Gotowy sorbet przełóż do pucharków, udekoruj pozostawionymi cytrusami i listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.10.2012 08:50
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak