Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

granita kawowa z koniakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2-2,5 łyżki
koniak 50 ml
cukier 1-1,5 szklanki
mięta do dekoracji
woda 400 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: granita kawowa z koniakiem

Syrop: Do sporego rondla wsyp cukier i zalej go 1,5 szklanki zimnej wody. Całość ogrzewaj na wolnym ogniu cały czas, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy woda zawrze, gotuj ją jeszcze przez ok. 3-4 minuty, wystudź.
Kawę rozpuść we wrzątku, ochłódź, po czym połącz ją z przygotowanym syropem cukrowym oraz koniakiem.
Granitę mróź w płaskim naczyniu przez ok. 4 godziny, co godzinę krusząc tworzący się lód widelcem. Na koniec zmiksuj większe kawałki. Granitę podawaj w pucharkach, udekorowaną listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.04.2012 22:46
ciekawy pomysł na kawę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak