Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z wiśniami i bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 25 dag
masło 15 dag
cukier puder 1/2 szkl
jajko 1 szt
żółtka z gotowanych jajek 2 szt
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
śmietana 1-2 łyżki
wiśnie kandyzowane 1 szkl
śmietana w spray
cukier kryształ 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z wiśniami i bitą śmietaną

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem dodać żółtka z gotowanych jajek utarte na tarce, surowe żółtko, cukier puder, aromat, śmietanę, ubitą pianę z białka. Zarobić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać i wylepiać foremki. Do każdej foremki z ciastem włożyć po kilka wiśni, posypać cukrem. Foremki ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 25-30 minut. Po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną lub kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.09.2012 22:46
Super pomysł.
Aneta41 31.08.2012 20:45
przepysznie wyglądają
Monika193
Monika193 15.09.2011 17:02
pyszne
Iwona51
Iwona51 10.09.2011 10:22
pycha
joanna77 23.07.2011 22:17
super
Dorota59 23.07.2011 10:59
muszą być pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak