Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 15 dag
jajko 5 szt
olej 1 szkl
ajerkoniak 20 dag
cukier puder 1 szkl
aromat waniliowy 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło do formy
lukier 1 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewać bardzo powoli ajerkoniak, następnie olej i aromat. Po dokładnym połączeniu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremki, polukrować, ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.02.2014 19:07
wygląda apetycznie :)
Katarzyna59 10.09.2013 07:28
fajna babka
IlonaAlbertos 22.11.2012 13:16
Wygląda fantastycznie.
Iwusia 15.02.2012 23:28
pięknie wygląda ta babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak