Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik z gruszkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dag
cukier 25 dag
masło 25 dag
żółtko jajek 3 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Na masę serową:
ser zmielony 75 dag
cukier 25 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 5 szt
budyń waniliowy 1 op
kasza manna 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka
rodzynki 10 dag
oraz:
gruszki 6 szt
sok z cytryny wg uznania
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik z gruszkami

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z masłem, zagnieć, podziel na 2 części, schłodź. Gruszki pokrój, skrop sokiem z cytryny. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksuj z serem, proszkiem budyniowym i manną. Dodaj rodzynki, skórę z pomarańczy i panę z białek.Na dno tortownicy o średnicy 28cm zetrzyj pół ciasta. Wyłóż połowę sera, obłóż gruszkami, przykryj resztą sera. Zetrzyj resztę ciasta. Piecz 60 min w temp 180 stopni. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 13.01.2013 20:21
pycha
artur7 24.07.2011 15:33
uwielbiam gruszki
Małgorzata113 22.07.2011 21:42
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak