Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem z groszku z tartą marchewką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek mrożony 2 szklanki
cebula 1 szt.
bulion warzywny 1,5 l
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżeczki
mięta kilka listków
sok z cytryny 4 łyżki
marchew 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: krem z groszku z tartą marchewką

Obraną cebulę dość drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy mrożony groszek. Smażymy jakieś 2-3 minutki. Zalewamy gorącym bulionem ( może być z kostki). dodajemy listki mięty i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia tak żeby nieco przestygła. Miksujemy zupę na jednolitą masę. Nalewamy do talerzy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i robimy na środku kupki z tartej marchewki. Można zamiast marchewki użyć grzanek, ale z marchewką zupa jest lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.09.2013 22:57
Apetycznie wygląda.
Sylwia88 22.07.2011 18:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak