Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe z bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
margaryna 125 g
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia pół łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z bezą

na bezę
1 szkl białek
1 szkl cukru
1 budyń cytrynowy

dodatkowo
1 szkl jagód

Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę o rozmiarach 30x22 lub średnią tortownicę posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Ciasto rozwałkować i położyć na dnie blaszki, naciągając brzegi ok 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st. piec do zrumienienia ok 20 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i jeszcze ubijać. Na koniec dodać budyń.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i rzędami wycisnąć z rękawa cukierniczego duże beziki. Wstawić do piekarnika ponownie i obniżyć temp do ok 100 st. po ok 40 min. podnieść temp do 150 st i lekko przyrumienić beziki. ok 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.07.2016 22:56
same pyszności :)
adam1f 17.08.2012 05:59
dobre
Justyna/HerLife 05.09.2011 07:43
wygląda smakowicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak