Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z sosem waniliowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 3 dkg
jajko 1 sztuka
sól
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 i 1/2 szklanka
olej 3 dkg
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 4-5 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietanka -procentowa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z sosem waniliowym

Drożdże rozmieszane z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem dodać do mąki osolić.Gdy rozczyn wyrośnie dodać jajko olej lub inny tłuszcz i tyle ciepłego mleka by powstało niezbyt luźne ciasto.Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 15 mniej więcej równych kawałków uformować a gdy urosną ponownie gotować na parze.Ja osobiście dodaję dżem truskawkowy do środka.Gotuję na parze ok 6 minut.
Sos: żółtka dokładnie ucieram z cukrem a śmietankę z mąką.Połowę mleka 1/2 szklanki gotuję z cukrem waniliowym i mieszam z utartymi żółtkami.Drugą połowę mleka także gotuję i do wrzącego dodaję śmietankę wymieszaną z mąką.Lekko podgrzewam cały czas mieszając.Wlewam mleko z żółtkami aż zgęstnieje.Ciepłym sosem polewam kluseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak