Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z łososia norweskiego z masłem bazyliowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
cebulki dymki 4 sztuki
oliwa 3 łyżki
cytryna 1 sztuka
masło 100 gram
bazylia 1 pęczek
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
filet z łososia 800 gram
pieczarki 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z łososia norweskiego z masłem bazyliowym

Bazylię bardzo drobno posiekaj, pozostawiając do dekoracji najładniejsze listki. Posiekaną bazylię wymieszaj z miękkim masłem, uformuj wałek, zawiń go w pergamin i odłóż do lodówki. Łososia norweskiego pokrój w grubą kostkę, cukinię w szerokie talarki, a cebulki przekrój na pół. Wszystko marynuj przez 30 minut w oliwie z oliwek. Kawałki ryby odsącz z marynaty, posyp solą i pieprzem.
Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki łososia norweskiego i cukinii, cebulki i pieczarki. Tak powstałe szaszłyki skrop oliwą z marynaty,a następnie grilluj z każdej strony, aż łosoś stanie się jasnoróżowy. Przed podaniem na kawałkach łososia ułóż talarki masła bazyliowego, ozdób danie listkami bazylii i cząstkami cytryny. Łosoś norweski z masłem bazyliowym najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 16.12.2010 12:12
Wykwintny posiłek
lucyna15
lucyna15 21.06.2010 22:07
trudne :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak