Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szkl
masło 1 kostka
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Mleko lekko podgrzać (ok. 35 st.). Wkruszyć do niego drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Rozczyn posywać łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, łączymy z rozczynem, a potem dodajemy po łyżce mąkę i tłuszcz. Początkowo mieszamy mikserem, a potem wyrabiamy ręcznie, do momentu az ciasto będzie odchodzić od ręki. Na koniec wmieszac delikatnie pianę. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by wyrosło. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W tym celu siekamy 6 łyżek zimnego masła. Dodajemy 12 łyżek mąki i 6 łyżek cukru. Wszystko zagniatamy. Mozna oddzielić część masy i wmieszać kakao. Z kruszonki lepimy małe placuszki i układamy na cieście. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 22.07.2011 11:42
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak